top of page
  • Yazarın fotoğrafıFul Alüminyum Proje

Alüminyum Sektörel Kullanım Alanları ve Geleceği


Ful Alüminyum Alüminyum Sektörel Kullanım Alanları
Ful Alüminyum - Alüminyumda çözüm ortağınız.

Alüminyum artık yaşamımızın her alanında karşımıza çıkan ve yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Birçok farklı alanda kullanılabiliyor olmasının getirdiği çok yönlülük, geri dönüştürülebilir olmasının sağladığı sürdürülebilirlik, iç ve dış cephe uygulamalarında tercih edilmesindeki ana faktör olan ısı iletkenliği gibi yapısal özellikleri başlıca avantajları olarak sıralanabilir. Bunlara ek olarak alternatiflerine kıyasla fiziksel olarak hafif ve düşük maliyetli oluşu tercih edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Listelenen bu özelliklerinin yanı sıra sağladığı birçok farklı avantajla birlikte alüminyum malzemenin gelecekte de çeşitli alanlarda kullanılacağı kesin olarak söylenebilir. Günümüzde inşaat sektörünün birçok dalı, ulaşım, mimari, gıda, endüstriyel ürünler, havacılık ve teknolojik ürünler olarak sıralanabilecek birçok alanda alaşım haliyle birlikte çelikten sonra en çok tercih edilen metaldir.


İnşaat & Mimaride Alüminyum

Yukarıda sıralanan faktörlerden fiziksel olarak hafiflik ve alternatif malzemelere kıyasla bütçe dostu olması alüminyumun inşaat sektörü ve yapı mimaride tercih edilmesinin başlıca sebepleri olarak belirtilebilir. Bunlara ek olarak yapısını aşındırabilecek ters elementler ve dış faktörlerle olan reaksiyona sunduğu yüksek korozyon direnciyle oldukça dayanıklı bir malzeme oluşu bu sektörler için oldukça önemlidir. Ayrıca alüminyumun yapısı gereği parlak oluşu kullanılacak yüzeye dekoratif anlamda şık bir görünüm verdiği için tercih sebebidir.


Ulaşım & Havacılıkta Alüminyum

Günlük hayatta karşılaştığımız ve kullandığımız tüm binek araçlardan uçaklara ve uzay mekiklerine kadar ulaşım ve havacılık sektörlerindeki üretim süreçlerinde alüminyum metali kullanılmaktadır. Arabaların tamamlayıcı parçaları da dahil olmak üzere çerçeveleri ve gövdelerinde sıklıkla alüminyum tercih edilmektedir. Uçaklarınsa neredeyse her bölgesinde alüminyum kullanımı söz konusudur. Kanat, gövde, dümen, kapı, zemin, hidrolik sistemler ve kabin direklerinde alüminyum kullanımı efektif sonuçlar vermektedir. Uzay mekiklerinin özellikle gövdelerinde alüminyum alaşım kullanılmaktadır ve roketler için de hidrojen tankları alüminyum alaşım kapsamaktadır. Günümüzde ulaşımdaki tüketimin total hacminin yaklaşık %25’ini kapsayan alüminyum kullanımının gelecekte daha da artacağı öngörülmektedir.


Teknolojik Ürünlerde Alüminyum

​“MacBook Pro’nun yekpare bir biçimde çok daha ince, hafif ve dirençli olmasını mümkün kılan tek şey onu bir parça alüminyumdan işlemekti” -Apple’ın ex tasarımcısı Jonathan Ive. Günlük yaşamımızın her alanında pek de farkında olmadan karşılaştığımız alüminyum metali, teknolojik gelişmeler eşliğinde yine günlük yaşamımızın değişmez parçaları olan küçük ve orta boyutlu teknolojik ürünlerin de ana malzemelerinden biri haline geldi. Günümüzde akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, televizyonlar ve küçük ev aletleri gibi birçok ürün alüminyumdan üretilmektedir. Gelişen teknolojinin her ürün grubunu efektif ve konforlu kullanım açısından minimalize etme gayreti alüminyumun yapısal avantajıyla örtüşmektedir. Hafif, dayanıklı, kolay şekil alabilir ve düşük maliyetli oluşu alüminyumun elektrik elektronik sektöründe kullanımını uzun vadeli olarak sabit bir zemine oturtmaktadır.



15 görüntüleme
3a8dad7f872542a95103cb9ca74dc415.png
bottom of page